Anna Ruth | LEMPILAPSI | 1.4.- 19.4.2015

Anna Ruthin teossarja Lempilapsi koostuu kymmenestä maalauksesta, kooltaan noin 110 cm x 140 cm, sekä sarjasta pienempiä teoksia paperille. Lempilapsi -sarja liittyy läheisesti vuoden 2013 näyttelyyn Vahinko, jossa taiteilija tutki vierasperäisiä, haitalliseksi luokiteltuja kasveja. Lempilapsi sarjassa katse kääntyy  vierasperäisiin, mutta arvostettuihin kasvilajeihin.

Lempilapsi-sarjaan kuuluvia kasvilajeja ovat muun muassa soija, vehnä, peruna, rypsi, sokerijuurikas, maissi ja riisi. Nämä lajikkeet on useimmiten tuotu maahan näiden ulkopuolelta, mutta jalostettu ja kehitelty toimimaan kunkin maan ilmastossa ja maaperässä. Niiden menestys on ollut niin suurta, että ne ovat monin paikoin edesauttaneet monipuolisen paikallisen kasviston häviämiseen ja johtanut paikoitellen mittaviin vesi- ja pintamaaongelmiin.

Yksipuolistamalla kasvistoa ihminen on myös tehnyt ruokatuotannostaan riskialttiimpaa muun muassa sään vaihteluille, tuholaishyönteisille ja kasvitaudeille, sekä vaikuttanut viljelyn riippuvuussuhteen kasvuun lannoitusaineista ja erilaisista kemikaaleista.

Ihmiskunta on laittanut paljon näiden ’kultaisten lapsien’ varaan ottamatta huomioon, että monimuotoisuus olisi pitkässä juoksussa turvallisempi vaihtoehto yksipuolistuneen tuotannon sijasta. Samalla tavalla näiden kasvien geneettinen muuntelu tuottavuuden lisäämisen nimissä on vain kiihdyttänyt ruokakasvistomme yksipuolistumista ja näin pitkällä aikavälillä tulee vaikuttamaan ruokatarjonnan yksipuolistumiseen ja riskialttiuden lisääntymiseen entisestään. Liikaa huomiota saaneista ja rajoitta kasvaneista lempilapsista muodostuu melkoinen ongelma niiden kasvattajille, eli meille ihmisille.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.