Ryhmänäyttely A Needle’s Eye kommentoi Porin kesätapahtumia elämän perusasioiden äärellä
Porin taiteilijaseura kutsui kuraattori Laura Köönikän toteuttamaan heinäkuuksi näyttelyn Yrjönkadulla sijaitsevaan P-galleriaan. Näyttelyn sisällöstä ja taiteilijoista galleria antoi vapauden kuraattorille. Kesänäyttelyn sisällöksi valikoitui monimuotoinen tekijäjoukko Suomesta ja Ruotsista. A Needle’s Eye:n taiteilijat ovat Mateas Pares Tukholmasta, Päivi Rintaniemi Seinäjoelta, Ella Varvio Tampereelta ja Jaakko Veijola Helsingistä.
Näyttelyn teokset kommentoivat kaikki osaltaan Porin kaupungissa heinäkuun aikana toteutuvia tapahtumia. Näyttelyn teema A needle’s eye syntyi vasta kun teokset oli valittu ja näyttelyn sisältö rakentui kokonaisuudeksi.
“Pori on noin 85 000 asukkaan kaupunki joka vastaanottaa heinäkuussa kaupunkiin yli 100 000 vierailijaa. Pori Jazzien, SuomiAreenan ja Asuntomessujen yhdistelmä tarjoaa yleisölle erilaisia maailmoja: musiikin, yhteiskunnallisen vaikuttamisen, asumisen ja rakentamisen ympäriltä. A needle’s eye -näyttelyn tarkoitus on heijastaa näitä sisältöjä teosten kautta vierailijoille. Jokaisen tapahtuman tavoitteena on herättää katselijan huomio ja ajatus yksittäiseen asiaan, kuulijaan ja yksityiskohtaan. Näyttelyssä on taas tavoitteena kommentoida elämää: sen haurautta ja kaikkivoipaisuutta. Elämä koostuu pienistä asioista, jotka eivät tarvi ympärilleen suuria rakenteita vaan aikaa ja huomiota. Pienen gallerian oma makrokosmos on hengähdyspaikka ihmisjoukkojen keskellä.” toteaa näyttelyn kuraattori Laura Köönikkä.
Näyttelyn nimi tulee W.B. Yeatsin runosta: A needle’s eye.
A needle’s eye
All the stream that’s roaring by
Came out of a needle’s eye;
Things unborn, things that are gone,
From needle’s eye still goad it on.
Näyttelyn taiteilijoiden esittely:
Mateas Pares asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hänen teoksensa rakentuvat kankaan ja veistosten yhdistelystä, joissa patinoitu pronssi hämärtää teoksen syntyajan. Teoksillaan Pares kommentoi ja kohtaa ajan ja konfliktien kysymyksiä jotka muuttuvat ajan kuluessa.
Päivi Rintaniemi asuu ja työskentelee Seinäjoella. Hänelle on myönnetty mm. Muotoilun valtionpalkinto 2008, sekä Faenzan kansainvälisen keramiikkamuseon 58° Premio Faenza pääpalkinto Italiassa 2013. Kuvanveisto on ollut tärkeä vastapaino muotoilijan rationaaliselle ja systemaattiselle työskentelylle. “Työskentelyni innoittaja on elämän salaperäisyys. Sen ihme, hauraus ja voima. Teoksissani olen tämän ihmeen äärellä välineinä yksinkertaiset elementit, maa, tuli ja muoto. Työskennellessä savi on materiaalina haastava ja vaativa, mutta samalla erittäin inspiroiva.”
Ella Varvio on tamperelainen taiteilija-muotoilija, jonka töissä yhdistyy suupuhallettu lasi ja tarinallinen kuvallisuus. Teokset hyödyntävät lasin erityisominaisuuksia: läpinäkyvyyttä, kuultavia värejä ja materiaalin aineetonta, lähes myyttistä olemusta. Teoksissa yhdistyy sekä lasiin liittyvä käsityöperinne että yllätyksellinen kuvamaailma, joka ammentaa myyteistä, sarjakuvataiteesta, kirjallisuudesta ja ympäristön havainnoinnista. Varvio on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja hänen teoksiaan on ollut mukana useissa kansainvälisissä muotoilun ja taiteen näyttelyissä ja tapahtumissa.
Jaakko Veijola on Hyvinkäällä syntynyt taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm.Kiasmassa. Veijolan teokset ovat usein prosessimaisia tutkimuksia ihmisen ja yhteiskunnan erilaisten järjestelmien performatiivisiakin piirteitä sisältäviin tapoihin toimia. Work performance -valokuvasarja on näyttelyssä ensikertaa esillä, kuvissa kiteytyy työelämän absurdius.
Näyttelyn kuraattori:
FM, kuraattori Laura Köönikkä on syntynyt ja kasvanut Porissa. Hän aloitti työnsä taiteen parissa Porin taidemuseolla vuosina 2003-2009. Porin jälkeen hän on työskennellyt Tampereen taidemuseolla, Näyttelyvaihtokeskus FRAME:ssa sekä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyprojekteissa mm. Japanissa, Englannissa, Ruotsissa, Norjassa. Hän oli Venetsian biennaalin Suomen pavilijongin kuraattori vuonna 2011. Nykyisin Köönikkä työskentelee toimistossaan Finnish Art Agency:llä ja hänet nimitettiin vastikään Helsingin Taideyliopiston työelämän lehtoriksi.