Lupa näkyä -näyttely on lopputulos Veera Tommilan YAMK-tutkintoon (Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä) kuuluvasta opinnäytetyöstä. Tommilan ideoima projekti syntyi halusta yhdistää taiteen tekemisen hyvinvointivaikutuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eli sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin. Näiden teemojen pohjalta alkoi muodostua idea Lupa näkyä -projektista, jonka mahdollistivat mukaan saadut yhteistyötahot. Tommila itse toimi projektin vetäjänä.
Sateenkaarevilla ei ole aina historiassa ollut lupaa näkyä yhteiskunnassamme, johtuen erilaisista normeista, laeista ja sairausluokituksista. Näiden avulla on yritetty rajoittaa, sensuroida ja vaientaa sateenkaari-ihmisten oikeutta olla näkyvä osa yhteiskuntaamme. Moninaisuutta on kuitenkin ollut kautta historian. Nykytiedon mukaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ovat normaali osa ihmisen luonnollista moninaisuutta. Silti edelleen asenteet ja rakenteet voivat olla syrjiviä. Syrjinnän, kiusaamisen, vihapuheen ja pahimmillaan jopa väkivallan kohtaaminen tai pelko näiden asioiden kohtaamisesta voivat vaikuttaa sateenkaarevien henkiseen ja fyysiseen terveyteen negatiivisesti. Ei mikään ihme, sillä kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään oman identiteetin vuoksi. Näihin asenteisiin jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. On tärkeää lisätä tietoa, ymmärrystä ja kohdata jokainen ihminen ilman ennakkoluuloja. Meillä jokaisella on oikeus näkyä itsenämme ja antaa myös muille tilaa olla juuri sellainen kuin on. Kunnioittava puhe ja kohtaaminen lisäävät jokaisen hyvinvointia ja turvallisuutta. Eräs osallistuja kuvasi projektia näin: ”Kamppailu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on vielä pahasti kesken. Sen huomasi siitä, miten työt kuvaavat tekijöitään. Tämä projekti teki superhyvää.”
Tämän projektin tarkoituksena oli antaa sateenkaareville tila, missä voi tuoda ajatuksia, kokemuksia ja tunteitaan näkyväksi taiteen kautta. Ajatuksena oli, että taidetta voi tehdä kuka tahansa. Ryhmään osallistui lopulta seitsemän ihmistä. Kokoonnuimme yhteensä seitsemän kertaa. Valmiiden teosten lisäksi moni osallistujista koki ryhmän itsessään tärkeänä. Ryhmässä vallitsi vertaistuellinen, turvallinen ja kannustava ilmapiiri. Tämä projekti oli siis monella tavalla merkityksellinen ja ainutlaatuinen. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda teokset näkyväksi myös muille ja näin lisätä ymmärrystä ja herättää ajatuksia. Taideteokset kuvaavat tekijöitään ja voivat tarjota myös samaistumisen, vertaistuellisuuden ja lohdullisuuden tunteita. Et ole yksin tai ainoa kokemustesi kanssa.
Lupa näkyä -näyttely koostuu seitsemän sateenkaari-ihmisen taideteoksista. Taideteosten tekemiseen on käytetty luovasti erilaisia tekniikoita ja menetelmiä. Ajatuksena oli, että jokainen ryhmäläinen sai tuoda itseään näkyväksi taiteen avulla. Meistä jokainen voi olla taiteellinen omalla tavallaan. Tämä näyttely kertoo sateenkaari-ihmisten sisäisestä maailmasta, kokemuksista ja ajatuksista. Näyttely on moniääninen, monisävyinen ja ainutlaatuinen.
Samanlaista projektia ei ole ilmeisesti aiemmin toteutettu, joten oli hienoa, että tällainen näyttely mahdollistui. Kiitos projektin onnistumisesta kuuluu ryhmäläisille ja yhteistyötahoille. Kulttuuripaja Lumo on ollut tiiviissä yhteistyössä ja tarjonnut ryhmälle tilat ja materiaalit projektin toteutukseen. Lisäksi Lumolta saatu tuki ja apu on ollut korvaamatonta. Iso kiitos myös Porin P-gallerialle näyttelytilan mahdollistamisesta, jotta nämä teokset saavat tulla kaikkien nähtäville. Ilman yhteistyötahoja tämä projekti ei olisi ollut mitenkään mahdollinen. Toivon näyttelyn herättävän ajatuksia ja ymmärrystä ihmisyyttä ja moninaisuutta kohtaan. Ollaan ihmisiä toisillemme.