P-galleria | DIALOGI Kuvia meistä | Erkki Salomaa | 17.2.-5.3.2.2023

Näyttelyn valokuvat ovat kuvia taiteen ja katsojien kohtaamisista taidemuseoissa, gallerioissa ja ympäristössä.  Ne kertovat dialogista katsojan ja taideteosten välillä. Olet mukana kuvissa ja katsomossa.

Dialogi – todellinen tai kuviteltu – jättää valokuvan ja sen katsojan tulkinnalle tilaa. Lopputulosta voi katsoa itsenäisenä kuvana (sisällön, värin, muodon tai muun tekijän kannalta), hallittuna sattumana tai vuoropuheluna rinnakkaisten otosten kesken – vakavana tai kevyenä.

Kuvat ilmentävät myös museoissa ja gallerioissa tapahtunutta muutosta. Kun aikaisemmin (näyttelyissä) usein rajattiin tai kiellettiin valokuvaaminen, niin nyt siihen suorastaan rohkaistaan; ”Voit mielellään kuvata teoksia”.  Kuvaamisen ja kuvien jakamisen katsotaan edistävän sekä taiteilijan että näyttelyn järjestäjän tunnettuutta. Tämä kuvakulttuurin muutos on ollut lähtöidea ja mahdollisuus näyttelylle.

Esilläolo, itsensä esittäminen ja brändäys heijastavat yhteiskunnallista muutosta, jolle someympäristö tarjoaa näkyvyyttä. Miten muutos vaikuttaa taiteen kokemiseen, kulloiseenkin teokseen syventymiseen? Kapeutuuko kokemus rekisteröinniksi teoksen näkemisestä, ja onko teoksen jakaminen somessa enemmän oman identiteetin rakentamista ja olemassaolon ilmaisua?

Kuvat ovat itsenäisiä ja omaperäisiä teoksia, tilannekuvia, joita ei ole etukäteen järjestelty. Useissa tapauksissa kuvissa näkyvien teosten tekijöiltä on pyydetty julkaisulupa, monissa myös lupa korvauksin Kuvasto ry:n kautta.

Samaan aikaan näyttelyn kanssa on julkaistu kirja DIALOGI Kuvia meistä (Parus Verus kustannus). Siihen on kirjoittanut esseen palkittu kirjailija Marisha Rasi-Koskinen. Esseessään Katseita ja katsottuja, hän toteaa: ”Erkki Salomaan Dialogi-teoksessa tämä todellisuuden ja taiteen suhde saa kaksois- tai peräti kolmoisvalotuksen. Teosta voi tarkastella dialogina tai sen kuvitelmana paitsi katsojan ja taideteoksen, myös teokseen painettujen valokuvien ja niiden katsojan välillä. Lopulta kuvaustilanteen ja kuvaajan kohtaamisena.”
DIALOGI Kuvia meistä -kirjaa myydään P-galleriassa. Myyntitulot menevät gallerian tukemiseksi.

Näyttelyn ja kirjan toteuttamista on tukenut Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry

 

Erkki Salomaa on tutkimus- koulutus- ja kehittämistehtävissä työskennellyt yhteiskuntatieteilijä. Vapaa valokuvaus on kulkenut muun työuran rinnalla. Omia näyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1984 lähtien mm. eri valokuvakeskuksissa sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Salomaan erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat kuvataiteet yleensä ja valokuvauksessa katukuvaus, urbaanin ympäristön ja ihmisen vuorovaikutuksen kuvaaminen.  Yhteenveto aiheesta on hänen mustavalkoisessa kirjassaan, Maailmankatu, WORLD STREET (Musta taide 2020). Salomaa asuu nykyisin Porissa.

AVAJAISET  perjantaina 17.2.2023, klo 18-20, TERVETULOA!

Erkki Salomaa_Serlachius-museo Gösta, Mänttä_Vilppula 1016 (Mark Wallinger)
Erkki Salomaa_ Musèe D´art Moderne et Contemporain,Strasbourg 2018 ( Joan Vasconcelos)
Erkki Salomaa_Galleria Huuto, Helsinki 2019 (Miia Autio)
Erkki Salomaa, Ars Pori 2022 ( Pauliina Turakka Purhonen)
Salomaa_Whitney Museum of American Art, New York 2016, Catherine Opie
Erkki Salomaa_ Neu Pinakothek, München 2018 (Max Beckman)
Erkki Salomaa_ Sara Hildénin Taidemuseo, Tampere 2017 (Kimmo Kaivanto)
Erkki Salomaa_ Museum of Modern art MoMA, New York 2015 (Otto Dix)