Katja Tukiainen | Black and white lodge
Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 25 vuotta Twin Peaks –televisiosarjan ensiesityksestä. Kulttimaineen tavoittanut ja uusia yleisöjä edelleen keräävä sarja saa lähitulevaisuudessa jatkoa David Lynchin ja Mark Frostin käsikirjoittamana ja Lynchin ohjaamana Televisiosarjan lanseeraamisen odotetaan ajoittuvan alkuvuoteen 2017.
Raisa Kettunen | She’s dead, wrapped in plastic
Osallistuin taiteilevan tutkijan roolissa Twin Peaks –aiheiseen tieteelliseen konferenssiin Manchesterissa keväällä 2015. Olen sittemmin tutkinut televisiosarjan vastaanottoa etenkin leikin näkökulmasta. Raisa Kettusen lelullistamien Twin Peaks –valokuvien innoittamana minulle syntyi idea taidenäyttelystä, johon osallistaisin kutsunäyttelyn hengessä suomalaisia taiteilijoita, joilla on jonkinlainen suhde televisiosarjaan; katsojina, leikkijöinä, luovan työn tekijöinä ja taiteilijoina. Syntyi yhdeksän tekijän ’dream team’, jossa on mukana myös kolumbialainen taiteilija. Näyttelyn työryhmään kuuluvat monipuolisesta tuotannostaan kansainvälisesti tunnetut nykytaiteilijat Jasmin Anoschkin, Mari Kasurinen ja Katja Tukiainen, korusuunnittelija Henna Kallionkieli, visuaalisia maailmoja ammatikseen luovat ja valokuvaavat Johanna Lehtinen ja Carina Laine, amigurumitaiteilija Jennifer Ramirez sekä mm. lelukuvistaan/kuvaleikistään tunnetut Raisa Kettunen ja allekirjoittanut, Kati Heljakka. Heistä kukin on luonut näyttelyyn Twin Peaksiin viittavia teoksia omista lähtökohdistaan.
Jasmin Anoschkin | Elovenan henki
Näyttelymme nimi viittaa kulttisarjan lisäksi huippukokemukseen. Huippukokemus kuvaa amerikkalaisen psykologi Abraham Maslow’n (1908-1970) mukaan onnen ja täyttymyksen hetkeä, jolla on merkitystä hyvinvoinnille ja henkiselle kehitykselle. Itsensä toteuttamisen tarpeen Maslow sijoitti tunnetun tarvehierarkiansa huipulle. Leikkiessään ihminen on luovimmillaan ja leikintutkimus tunnistaakin leikkiin liittyvät elämykset mahdollisiksi huippukokemuksiksi. Leikkiessään ihminen voi kokea mielikuvitukseen ja itseilmaisuun liittyvää mittaamatonta mielihyvää. Joskus leikin aiheeksi nousee erityisen vaikutuksen tehnyt kulttuurituote. Nykyajan poptaiteelle on leimallista mediasisältöjen uudelleenkuvittelu ja tarinallisilla maailmoilla leikittely. Jäljittely ja moniulotteinen viittaaminen erilaisiin tarinamaailmoihin ovat tyypillistä paitsi nykytaiteelle, myös aikuisten lelusuhteille ja leikkikulttuureille. Mimeettinen lähestymistapa ikonisiin kulttuurintuotteisiin, kuten televisiosarjoihin, liitetään leikin lisäksi alkuperäisiä tuotantoja eri tekniikoin ja mediarajat ylittävin viittauksin jäljittelevään toimintaan – fanitaiteeseen ja tribuutteihin.
Johanna Lehtinen | Reflections I
Tämä taideteoksilla, tilallisilla tunnelmilla ja osallistujien mielikuvituksella leikittelevä näyttely on taiteellinen tribuutti David Lynchin ja Mark Frostin luomalle maagiselle tarinamaailmalle. Peak Experience –näyttelyssä minimalismi kohtaa kruusatun, muovimateriaali luonnonmystiikan ja kauneus kauheuden. Samanaikaisesti läsnä ovat lisäksi huumori, ilkikurisuus, unenomaisuus ja mystiikka. Näyttely sisältää myös yleisöä aktivoivan, näyttelyä ennakoivan ja sen aikana välittyvän leikkiinkutsun: Haasteen vastaanottavat kutsutaan osallistumaan kuvaleikkiin postaamalla hashtageilla #ihakotvinpiiksis #precissomitwinpeaks #justlikeintwinpeaks ja #peakexperience Kutsunäyttelyn on kuratoinut porilainen tutkija-taiteilija Kati Heljakka, joka siskoineen teini-iässä pysähdytti videonauhan kuvan aina Killer-Bobin hiipiessä paikalle.
”I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.”
Kati Heljakka | Cult geography