Kolmatta kertaa Porissa järjestettävän Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalin teemana on eläin ja eläimellisyys. Lapset ovat lähestyneet eläintä niin kuvitteellisesti kuin luonnossa. Vähäx valottaa -festivaalin järjestää Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto. P-galleriassa on esillä Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalin kolme näyttelyä.
Hevonen olohuoneessa ja muita tarinoita
P-galleriassa on esillä Suomen valokuvataiteen museon tuottama näyttely Hevonen olohuoneessa ja muita tarinoita. valokuvan rakentamiseen käytettyjä kuvauslavasteita sekä lasten valokuvat omista rakentamistaan satumaailmoista sekä niihin kirjoitetut tarinat. Lisäksi nähtävissä on kuvadokumentaatio työpajatyöskentelystä. Työpajan lähtökohtana oli Valokuvataiteen museon Projekti-tilassa esillä ollut kuvataiteilija Karoliina Paapan näyttely Tyttö ja tiikeri. Yhteensä pajoissa työskenteli 80 lasta.
Työpajan alussa Paapan näyttelyyn tutustuttiin keskustelevan kuvantarkastelun eli VTS-menetelmän avulla (Visual Thinking Strategies), jossa taidetta käytetään ajattelun, vuorovaikutustaitojen, kielitaidon, kuvanlukutaidon ja oppimisen välineenä. Työpajaan osallistuivat Kaisaniemen ala-aste 3-luokka, Arabian peruskoulu 4d, Karhusuon koulu 3a ja Helsingin Kristillisen koulun 4-luokka. Ohjaajana toimi valokuvataiteilija Karoliina Paappa.
Kymppiluokalla koiran kanssa
Toinen näyttely on nuorten toteuttama video opiskelustaan Kennelkympissä. Kennelkymppi on vuoden mittainen peruskoulun jälkeinen opiskeluvuosi. Erikoista on se, että opiskelemaan pääsee koiran kanssa. Kennelkympillä on mahdollisuus korottaa peruskoulun päättöarvosanoja. Lisäksi vuoden aikana nuori oppii muun muassa koirankäistteytaitoja ja koiraharrastelajeja. Näyttelyn on tuottanut Valkealan opisto ja kuvaajina ovat olleet Vera Ignatius ja Jenni Pitkänen.
Merimöröt
Merimöröt on 10-16-vuotiaiden Koivulan koulun Digikerhon oppilaiden ottamista kuvista toteutettu valokuvanäyttely. Näyttely on sukellus mielikuvitukseen ja värikkään vedenalaiseen maailmaan, missä outoakin oudommat eläimet hahmottuvat hurjasti vellovan kasvillisuuden seasta. Näyttely on myös tarina siitä, miten oma minä muuntuu vaikka hurjasti laukkaavaksi hevoseksi, sädehtiväksi koralliksi tai karvaiseksi mammutiksi. Työpajat on ohjannut kuvataiteilija Kirsi Jaakkola ja erityisluokanopettaja Tuula Salo. Näyttelyn tuottaa Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.
Festivaalin näyttelyt avautuvat pe 16.05.2014 kello 10-12 ja toiminnallisia avajaisia vietetään Kulttuurin superlauantaina 17.05.2014 Viikkarin kyläjuhlien yhteydessä.
P-gallerian avajaisissa ovat paikalla edustajat Suomen Valokuvataiteen museosta ja Vähäx valottaa -valokuvafestivaaleilta.
Tervetuloa!