“We be of one blood, ye and I”
Rudyard Kipling, The Jungle Books
Olen aina rakastanut eläimiä ja luontoa. Lapsuuden mielikirjailijanani oli Kiplingin lisäksi Gerald Durrell. Häneltä olen oppinut tavan suhtautua eläimiin arvokkaina elävinä olentoina, yksilöinä.
Taidetta olen harrastanut lapsesta asti, mutta kun piti tehdä valintoja, valmistuin yliopistosta biologiksi. Koska en hyväksynyt koe-eläinten käyttöä, minusta tuli mikrobiologi. Suomeen muuton yhteydessä olen opiskellut useita muita ammatteja. Vuonna 2012 ympyrä sulkeutui, menin Porin taidekouluun ja minusta tuli kuvataiteilija. Luonto ja eläimet ovat edelleen läsnä elämässäni ja taiteessani.
Toin näyttelyyni eläimiä esittäviä ja niistä kertovia maalauksia ja veistoksia. Taiteen uskotaan saaneen alkunsa eläimiä kuvaavista kivikauden kalliomaalauksista. Tämä kautta aikojen jatkunut perinne on säilynyt tavassa kuvata lemmikkieläimiä, pyhinä pidettyjä ja kaukaisissa maissa esiintyviä eläimiä. Monilla eläimillä on symbolinen merkitys. Ne ovat läsnä kaikkialla horoskoopeista automerkkeihin.
Luonto- ja eläinkuviin erikoistuneet valokuvaajat ja muut taiteilijat tuottavat usein erittäin kauniita positiivisia teoksia. En ole poikkeus, kuvaan onnellisen oloisia eläimiä, vaikka ymmärrän, että todellisuus voi olla hyvin kaukana siitä. Ihmisen ja luonnonkatastrofien vaikutus maapalloon on dramaattinen. Tuotantoeläinten julma kohtelu, eläinten ja kasvien elinympäristön tuhoaminen ja saastuttaminen sekä lajien häviäminen ovat nykypäivän todellisuutta. Kuvaamalla kauniita ja onnellisia eläimiä haluan herättää ihmisissä ajatuksia luonnon hauraudesta ja kiinnittää huomiota sen katoavaan kauneuteen. Eläinten maailma on jo menettänyt monia lajeja ja tuhon prosessi jatkuu. Paljon ihmisiä elää ajattelematta tätä tosiasiaa eikä sitä, kuinka tärkeitä eläimet ovat heidän elämässään. Millainen maailma olisi ilman lemmikkejä, tuotantoeläimiä, hyönteisiä ja vaikkapa hyttysiä syöviä sammakoita. Haikeana kuvaan onnellisia ja kauniita eläimiä, joiden hahmot kalpenevat, sulautuvat ympäristöön ja toivon ettei sitä aikaa tule koskaan, jolloin voimme nähdä eläimiä vain unissamme.
Näyttelyssä myydyistä teoksista saamasta tuotosta osan lahjoitan porilaiselle löytöeläintalolle.
Olga Krok on porilainen kuvataiteilija. Taiteen tekemisessä hän on kiinnostunut useista tekniikoista ja usein valitsee tehniikan teoksen aiheen mukaan. Krok tekee öljy-, akvarelli- ja akryylimaalauksia, taidegrafiikkaa, keramiikkaveistoksia, valokuvia, tussipiirroksia. Hän käyttää erilaisia perinteisiä ja moderneja tekniikoita sekä yhdistän niitä.