MAISEMA365 | Sirpa Ojala | 13.-29.10.2023

Lapsuudessani matkustettiin paljon junalla. Maisemat vilahtelivat junan ikkunasta katsoen vaihtuen nopeasti ja aika kului mukavasti.

Maiseman rakenne, värit muodot ja sävyjen kirjo on aina kiinnostanut minua koko tähänastisen elämäni ajan. Nautin suunnattomasti luonnon omasta väripaletista ympärivuotisesti. Maisema nykyään ympärilläni on metsäinen ja järvi läheisyydessä suo päivittäin vaihtuvia näkymiä vedenkuvajaisten vaihtuessa taivaan värien mukaan.

Kesän lopulla 2022 päätin ryhtyä pidempään taideprojektiin joka saattaisi kestää jopa useita vuosia.

Näyttelyn nimi Maisema 365 jo ehkä kertookin sen että tarkoituksena on tehdä 365 kappaletta 20x20cm kokoisia maiseman osasia koko vuodenkierron ajalta. Teosten tekniikkana on rug hooking (trikookudetta koukutaan erityisellä rug hooking koukulla harvahkon juuttikankaan läpi pienille silmukoille vieri viereen). Näyttelyssä nähdään osa tästä 365 kappaleen kokonaisuudesta koska projekti vasta lähestyy puoliväliä.  Maiseman matka jatkuu silmukka silmukalta.

Mukana on myös akryylimaalauksia ja keramiikkaa jossa pääosassa on ns. SusiNainen elämän eri tosi tilanteissa ja haavekuvissa.  Arvostan susia ja soisin enemmän ymmärrystä heille jotka olivat maisemassa ennen meitä.

Kuvataiteilija Sirpa Ojala on pomarkkulainen taidetta päätyökseen tekevä taiteilija (syntynyt Kokemällä 1960). Hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin jo 70-luvulta alkaen ja pyrkii pitämään yksityisnäyttelyitä parin vuoden välein. Porin taiteilijaseuran jäsenenä osallistuu myös aktiivisesti seuran järjestämiin näyttelyihin. Hänet tunnetaan guassimaalauksistaan mutta 2010 vuoden jälkeen mukaan tulivat isot akryylimaalaukset ja suurinpiirtein samoihin aikoihin tutustuminen rug hooking tekniikkaan. Innostus keramiikan tekoon palasi vuonna 2019 nuoruudessa jo siihen tutustuttuaan.

Viimeksi Taiteenedistämiskeskus Taike on myöntänyt hänelle työskentelyapurahan 2022.

Sirpa Ojalan teoksia on kuntien ja yksityiskotien kokoelmissa ja Harjavallassa Emil Cedercreutzin museon Satakuntalaisen taiteen kokoelmassa.

Kuvataiteilija Sirpa Ojala pitää valokuvaaja puolisonsa kanssa kotia ja työhuonettaan Pomarkussa nimellä Galleria Kerimanni joka on avoinna sovitusti ja kesä-ja joulunäyttelyiden yhteydessä. Viimeksi ovet olivat avoinna Konstrundan-avoimet ateljeet valtakunnallisen tapahtuman yhteydessä syyskuun alussa 2023.

Sudenhetki_keramiikkaa2023
Maisema365rughooking2022