Maiseman kaipuu | Kaisu Koivisto | 23.08.-07.09.2014

”Tarkastelen teoksissani luonnon ja kulttuurin liitoskohtia. Valokuvaan pohjoisen luonnon karunkarheita maisemia ja siinä näkyviä merkkejä ihmisen ponnisteluista. Rakennan installaatioita eläinolennoista ja kysyn, mitä on luonto? Miten katsomme maisemaa ja eläimiä? Minkälaiseen maisemaan kaipaamme ja miksi?

Luonnonilmiöiden ja teknologioiden kohtaaminen on eräs työskentelyni lähtökohdista. Teosteni aiheet kumpuavat työskentely-ympäristöstäni. Vaikka luonnossa tapahtuvien asioiden havainnointi on tärkeä osa työskentelyäni, teokseni kertovat myös tavasta, jolla luonto muutetaan hyödykkeeksi ja raaka-aineeksi.

Työskentelin Huippuvuorilla syksyllä 2013. Kuvasin näkymiä, joissa jylhä luonto yhdistyy rakennettuun ympäristöön. Huippuvuorilla kuvaamani teokset ovat jatkoa kokonaisuudelle, jota olen työstänyt usean vuoden ajan Itä-Euroopassa sijaitsevissa, entisen Neuvostoliiton armeijan jälkeensä jättämissä hylätyissä ydinohjustukikohdissa ja muilla sotilasalueilla. Tovin tyhjillään olleet, järeät rakennukset ovat enää rapistuvia luurankoja. Betonirakenteet murenevat, sammaloituvat, pusikoituvat ja muuttuvat osaksi metsää. Valokuvaaminen muistuttaa minua siitä, että mikään ei ole pakallaan, mikään ei seisahdu hetkeksikään. Kuvan aika on staattisempi; se on kuin pysähtynyt mielikuva ohikiitävästä hetkestä.

Hyödynnän installaatioissani mm. terästä ja nahkaa, usein kierrätysmateriaaleina, jolloin niissä näkyy käytön jälkiä kuten naarmuja, kulumia ja likaa. Ambivalentti kauneus kiinnostaa minua: samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, järjestelmällisten rakenteiden tiukka geometria ja ornamenttinen rönsyily. En korosta näiden piirteiden vastakohtaisuutta vaan pikemminkin sitä, miten ne kietoutuvat toisiinsa.

Kiitän Suomen Kulttuurirahastoa työskentelyni tukemisesta.”
Kaisu Koivisto

 

Maiseman kaipuu on kutsunäyttely
Porin Taiteilijaseura ry kutsui Kaisu Koiviston teoksineen P-galleriaan. P-gallerian pieni ja kompakti tila tarjoaa suuretkin kokonaisuudet hallitsevalle Koivistolle mahdollisuuden toteuttaa intiimi näyttely entisessä kotikaupungissaan.

Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ovat leimallisia Kaisu Koiviston teoksille. Hän liittää teräksen kiiltoon tai luonnonmateriaalien estetiikkaan yksityiskohtia, joka tuovat teoksiin ristiriitaisia viitteitä. Esineet evät olekaan sitä, miltä ne ensi silmäyksellä näyttävät. Suuren yleisön tietoisuuteen Kaisu Koivisto nousi Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllään Tampereen taidemuseossa vuonna 1996. Hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, mm. Museo Andersen, Rooma, Galleria Sculptor, Helsinki, Porin taidemuseo, Kiasma, Reina Sofia-museo, Madrid; PS 1, New York; Viron taidemuseo Kumu, Tallinna; Tokyo Metropolitan Museum. Kaisu Koivisto (s.1962) on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa. Lisätietoja taiteilijasta löytyy hänen verkkosivuiltaan.

Näyttelyn avajaiset
Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 22.08.2014 kello 18–20. TERVETULOA!