P-galleria | Maailmanpyörä | 22.10.-7.11. | Raija Kuisma

Näyttelyni teokset koostuvat kolmesta kokonaisuudesta. Ensimmäisen muodostavat maalaukset, jotka tein ollessani Italian Materan taiteilijaresidenssissä. Matera on erityislaatuinen vanha luolakaupunki, joten asuin ja työskentelin luolassa kuukauden ajan. Aika oli rauhaisaa mietiskelyn ja keskittymisen aikaa, joka heijastuu myös maalauksiin. Ei ollut kiire minnekään, ei tarvinnut suorittaa mitään ulkoisten paineiden alaisena. Sai pingottaa paperin työpöydälle ja antaa siveltimen laulaa tunnelmia, jotka päässä olivat vallalla.
Toinen maalauskokonaisuus syntyi tämän vuoden keväällä. Koin uskomatonta onnentunnetta, joka
heijastui Maailmanpyörä- näyttelyn keskeisiin maalauksiin. Niihin piirtyi ikiaikainen spiraali, joka on kiehtonut itseäni pitkään. Värit ovat ajatusmaailmalleni, samoin kuin tunteisiini, tiukasti kuuluvia. Koen maailman värien kautta, joten haluan tuoda niitä esille tässä ankarien värisäädösten, ja musta-harmaa- ruskea-ehkä vähän valkoista, – ympäristöissä. Olen aina käyttänyt maalatessani väriä värin päälle-tekniikkaa, joka juontanee alun perin batiikki- maalauksista, joita maalasin kauan sitten. Osin on kyse siitä, että maailma on myös väriä värin päälle tai asioita asioiden päälle. Mikään ei ole välttämättä mustavalkoista, emmekä tiedä toisista ihmisistä ja heidän elämistään juuri mitään, vaikka pyrimme kovin muita arvottamaan ja arvostelemaan. Molemmat maalauskokonaisuudet ovat muotoutuneet hyvin positiivisista, jopa siirappista, tunteista.
Niiden vastapainon muodostaa pikkuhuoneen installaatio. Sen nimi on Variantit, joka selittänee teeman negatiivisuuden. Olen käyttänyt kierrätysmateriaalia, lasia, ja lämpökäsitellyt sitä saavuttaakseni jonkinlaisen version vallitsevasta muuntuvasta pandemiasta. Käsityksemme kaiken pysyvyydestä muuttuu. Kohtaamme jotain, joka saattaa muuntua uudelleen ja uudelleen ja kohdistua sattumanvaraisesti kehen tahansa. Varianteissa pyrin osoittamaan niiden muuntuvuuden ja osin myös ehkä heikkouden.
Asun ja työskentelen Porissa. Olen kuvataiteilija, Muu ry., ja taiteen järjestöaktiivi.

Tunnemyrsky_guassiväri_65cmX47cm_2021_kuvaR.Kuisma Kaiken alku_guassiväri_67cmX57cm_2021_kuvaR.Kuisma Maailmanpyörä_valmiskutsu