PORIGA | Kari Kuisma ja Sandra Utane 05.09.–20.09.2015

Sandra Utane (Riika) ja Kari Kuisma (Pori) ovat molemmat edistäneet Riika-Pori-ystävyyskaupunkiyhteistyötä osallistumalla lähes vuosittaiseen kuvataidevaihtoon kyseisten kaupunkien välillä. Kumpikin on matkustellut laajalti, joten matkustamisesta saatuja vaikutteita löytyy teoksista.

Päätös yhteisestä näyttelystä Porissa syntyi ajatuksesta esitellä monipuolista lasitaidetta porilaiselle kuvataideyleisölle ja kertoa kuvataiteen keinoin kahden kaupungin välisestä ystävyydestä. Riiassa lasitaide on arvostettua ja erilaisia lasitaiteen sovelluksia käytetään julkisissa tiloissa, mm. kahviloissa ja kirkoissa lyijylasiteosten muodossa. Kumpikin taiteilijoista on työstänyt lasia monin eri tavoin ja vähitellen löytänyt itselleen sopivimman ilmaisun lasitaiteen tekemiseen.

Sandra Utane (s.1958), on riikalainen lasitaiteilija, joka toimii Latvian taideakatemian lasiosaston apulaisprofessorina. Hän on vieraillut Porissa aiemmin Portait-residenssin vieraana, jolloin hän piti työpajan Porin Taiteilijaseuran taiteilijoille.  Sandra Utanen teoksia on useissa kirkoissa ja kokoelmissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hänen teoksensa ovat usein lasimaalauksia, joita on työstetty perinteisellä lyijylasitekniikalla.

Kari Kuisma (s.1950), on porilainen lasitaiteilija, joka työskentelee Porissa Portait-studiossa. Hän on vieraillut opinto- ja tutustumismatkoilla Latvian taideakatemiassa useaan otteeseen. Kari Kuisma tunnetaan omintakeisesta lasin leikkaus- ja kerrostamistekniikasta veistoksissaan. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat kauppakeskus Puuvillan suuri julkinen veistos Huipulla sekä saman teoksen pienikokoiset versiot, joita jaetaan Porin paras urheilija-juhlissa vuosittain kahdenkymmenen vuoden ajan.

NÄYTTELYN AVAJAISET ovat perjantaina 04.09. klo 18–20. Näyttelyn avaa Porin kulttuurijohtaja Jaana Simula.