Reetta Partanen ja Elina Saviaro | Kesän summa | 01.08.-18.08.2013

Kesän summa -näyttelyssä on töitä kahdelta Kankaanpään taidekoulun opiskelijalta, kuvanveistoon erikoistuneelta Reetta Partaselta ja maalaukseen erikoistuneelta Elina Saviarolta. Näyttelyn teemoja ovat muutos ja ihmisen suhde luontoon sekä itseensä. Esillä olevat maalaukset, veistokset ja installaatiot muodostavat yhteneväisen, installaatiomaisen kokonaisuuden, jossa eri elementit vaeltavat ja sekoittuvat niin seinillä, katossa kuin lattiallakin.

Reetta Partasen veistoksiin ja installaatioihin päätyy aarteita luonnosta ja kirpputoreilta tai joita hyödynnetään arkipäivän elämässä. Esimerkiksi savi, puu, heinä, koiran karva, pellava, hakaneulat ja ratapölkyt voivat toimia teosten materiaaleina. Joskus teokset sijoittuvat ulos luontoon tai urbaaniin ympäristöön. Myös valokuvat ja videot saattavat käydä vuoropuhelua veistosten kanssa. Teosten teemat löytyvät kohtaamisista ihmisten ja ympäristön kanssa, muutoksesta sekä ihmisenä olemisesta. Taiteellinen työskentely on halua kommunikoida, saada ja antaa kysymyksiä ja oivalluksia vastausten sijaan. Aina välillä teos yllättää kokijan ja tekijänsäkin.

Elina Saviaron maalausten teemoina ovat luonto arjessa sekä välittömästä havainnosta maalatut tulkinnat esimerkiksi luonnosta, säästä ja koirista. Nopea työskentely sekä kertamaalaustekniikka öljyllä ja akvarellilla soveltuvat usein parhaiten intuitiiviseen työskentelyyn. Maalaaminen on olotila jossa voi liikkua vapaasti. Vaistonvaraisen värin ja viivan syntymisen edellytys on hetkessä eläminen. Luonto ei pysy muuttumattomana hetkeäkään, mutta sen mitä lyhyessä ajassa ehtii huomaamaan, sen täytyykin olla ydin.

Muutamassa kuukaudessa luonto ympärillämme tekee valtavan muutoksen. Aluksi sieltä täältä pilkahtelee kaistale vihreää ja jo muutaman viikon päästä luonto on tulvillaan värejä, hajuja ja ääniä. Juuret ovat maan sisällä odottaneet voimissaan ja löytävät uuden tilaisuuden tullakseen esille, elääkseen ja taas kääriytyäkseen maan turvaan.

Alkukesästä laitoin linnunpöntön pihapuuhun ja noin puolen tunnin päästä naapurina oli jo kirjosieppopariskunta. Alkoi muutto- ja sisustusrumba. Kesäkuussa uros toi evästä perheelleen ja syksyllä elämistä oltiin harjoiteltu jo niin pitkään, että tuli pesän turva muuttui vapaudeksi tutustua maailmaan pihan ulkopuolellakin.

Kesä on myös ihmiselle yksi sykli elämässä. Asiat alkavat, muokkaantuvat ja loppuvat, ehkä alkaakseen taas uudelleen. Katselen kotipihaani ja pohdin, mitä kesät tarkoittivat lapsuudessani, mikä muuttuu ja pysyy samana. Mitä eväitä sain tästä kesästä mukaani, mitä kannan repussani ja mistä lopulta luovun?

 

Lisää Reetta Partasen ja Elina Saviaron taiteeseen voi tutustua myös sivuilta:
http://reettapartanen.blogspot.fi/
http://elinasaviaro.blogspot.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *