LEIKKAUSHENKI | Mikko Lyytinen | 15.01- 31.01.2016

 

Mikko Lyytisen teosten taustalla on mietteitä kasvusta, muutoksesta ja kaaoksesta. Ne ovat lähtöisin talouden ja teknologian ajamasta ilmapiiristä, läheisten sairastumisista, luontokokemuksista ja yrityksistä oman henkisen tilan kehittämiseen.

Yhteiskunnasta lähtee paljon melua. Poliittiset hokemat kaikuvat lähes uskonnollisina mantroina,jotka tuntuvat olevan irrallisia todellisuudesta.
Mikko Lyytinen yrittää tavoitella teoksissaan jotain päinvastaista, jotain joka on tavoiteltavissa vain kokemalla, niiden ei ole tarkoitus sanoa mitään tai olla tulkittavissa. Ne ovat oma sisältönsä vähän kuin kerrostalon väreilevä heijastuma liejuisessa lätäkössä tai puiden oksistojen muodostama silhuetti poutapilvistä taivasta vasten.
Maalaukset syntyvät orgaanisesti ja intuitiivisia valintoja tehden. Maalaus toimittaa eräänlaisen rituaalin virkaa pyrkimättä olemaan kuitenkaan portti mihinkään pyhään tai yliluonnolliseen. Ne ovat mietiskelyalustoja, joissa luontoa edustava sattumanvaraisuus ja ihmisen tahto kilvoittelevat ja yhtyvät.

Mikko Lyytinen (s.1981) asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän on valmistunut Lahden taideinstituutista vuonna 2011 ja samana vuonna hän sai 1. palkinnon Art of Basware- taidekilpailusta.
Leikkaushenki on Lyytisen kolmas yksityisnäyttely. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi hän vaikuttaa taiteilijaryhmä Hydrassa.