MININÄYTTELY | SUOMEN KESÄ… JA MUITA VUODENAIKOJA | Marko Lampisuo | 22.02.-05.03.2017

9Suomen_syys_still

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Suomen talvi on kylmä, pimeä, vähäluminen ja aivan helvetin pitkä.

Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kärsii syysväsymyksestä. Noin 1 % väestöstä kärsii talvisin toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Tämän lisäksi 10–30 % väestöstä kärsii talvikuukausien aikana lievemmästä kaamosoireilusta ilman varsinaista masennustilaa. Moni suomalainen kärsii myös keväisin väsymyksestä, masennuksesta tai jaksamattomuudesta. Sen sijaan kesämasennus on hyvin harvinainen vaiva. On kuitenkin ihmisiä, jotka voivat masentua kesällä pitkään jatkuvasta huonosta säästä. Talvikuukausiin verrattuna monikertaisesta valonmäärästä aiheutuvista univaikeuksista suomalaiset kärsivät juuri kesällä.

”Suomen kesä … ja muita vuodenaikoja” -videoteos havainnollistaa tieteellisellä tarkkuudella vuorokauden valoisan ja pimeän ajan vaihtelun yhden vuoden kuluessa. Videoteos koostuu 365:stä lyhyestä kuvasta, joista kustakin on peitetty vuorokauden pimeää aikaa vastaava alue. Vuodenaikojen erot korostuvat ääniraidalla. Kesä on kirkkaana ohikiitävä, kiihkeä ja kaoottinen kiila unettavana junnaavan pimeän vuodenajan harmaudessa.

Videoteoksen lisäksi tekeillä oli samaa aihetta ja kuvastoa käsittelevä grafiikanvedosten sarja. ”Suomen kesä… ja muita vuodenaikoja” -grafiikanvedossarja ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Näyttelyn dokumentaarisessa osiossa on esillä videon sekä grafiikan tekemiseen liittyvää aineistoa kuten sähköpostiviestejä, muistiinpanoja, luonnoksia, työsuunnitelmia, taulukoita, valotusfilmejä ja työvedoksia.

Teosten valmistumista ovat tukeneet: Satakunnan Taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Näyttely on osa Porin Taiteilijaseuran juhlavuoden ohjelmaa.

12Suomen_joulu_still