TÄYDELLINEN KIERROS | Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta | 28.11.-13.12.2015

Työpari Tuomo Rosenlund & Johanna Pohjavirta

Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta ovat tehneet nimimerkillä Pohjavirta & Rosenlund digitaalisia grafiikanteoksia vuodesta 2009. He yhdistävät teoksissaan piirustusta, valokuvaa ja digitaalista kuvankäsittelyä. Teokset valmistetaan mustesuihkuvedoksina taidekartongille.

Pohjavirran ja Rosenlundin kuvien lähtökohdat löytyvät usein luonnosta, puista ja maisemista. He haluavat myös liikkua mielen iloisella ja positiivisella puolella, teokset tavoittelevat harmoniaa ja tasapainoa. Teosten sisältö muodostuu valokuvallisten, ”todellisten”, ja piirustuksellisten, ”vapaiden”, elementtien kohtaamisesta, joka synnyttää katsojalle visuaalisen leikin kuvan sisälle. Piirretyt kuvat asetetaan valokuvan maailmaan, ja erilaiset todellisuudet sulautuvat yhtenäiseksi kuvaksi. Samanlaista visuaalista tehostetta käytetään usein mm. mangassa, eli japanilaisessa sarjakuvassa, jossa pelkistetysti piirrettyjen hahmojen taustat ovat tehty valokuvan tarkoiksi. Tällä pyritään helpottamaan samaistumista tarinoiden hahmoihin, ja annetaan myös katsojalle tilaa tulkita hahmoa haluamallaan tavalla. Pohjavirran ja Rosenlundin pyrkimys on samankaltainen, kuvia voi katsoa yksityiskohtaisen tarkasti ja vapaasti tulkiten, erilaiset elementit toimivat symbioosissa, ne korostavat omaa olemustaan vastakohtaisuudessaan.

Tuomo Rosenlund on syntynyt Lempäälässä vuonna 1976. Hän on opiskellut kuvataidetta Porin Taidekoulussa ja TAMK:ssa Tampereella, ja työskennellyt päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 2004. Rosenlund on pitänyt 26 yksityisnäyttelyä, joista viimeisimmät olivat Galerie Art Room:ssa Helsingissä, Centro Cultural Borgesissa Buenos Airesissa ja K-15 Galleri:ssa Tukholmassa. Hän on osallistunut yli 50 yhteis- ja ryhmänäyttelyyn useissa eri Euroopan maissa, sekä myös Lähi-Idässä ja Etelä-Amerikassa.

Johanna Pohjavirta on syntynyt Porissa vuonna 1970. Hän on opiskellut kuvataidetta Porin Taidekoulussa ja TAMK:ssa Tampereella, sekä graafista suunnittelua TAIK:ssa, Satakunnan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa ja Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Lisäksi Pohjavirta on opiskellut valokuvausta Kankaanpään Taidekoulussa ja VVI:llä Tampereella. Pohjavirta on toiminut ammattivalokuvaajana vuodesta 1998. Hän perusti oman studionsa, Studio Dettanin Tampereen Pyynikille vuonna 2010. Hän on pitänyt kaksi yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa.

Rosenlund ja Pohjavirta ovat Tampereella asuva ja työskentelevä avopari ja heillä on kaksi lasta.